Start to sew 1: naaigereedschap

Als je wilt beginnen met naaien, is enkel een naaimachine niet genoeg. Je zult ook nog andere materialen nodig hebben. Hier een lijstje met de belangrijkste tools die echt niet mogen ontbreken in jouw naaikoffer.

Verschillende scharen

Een stofschaar, klein schaartje en een gewone schaar om precies te zijn. De stofschaar gebruik je om je stof te knippen. Gebruik hem ook enkel voor stof, want anders wordt je schaar heel snel bot! Het kleine schaartje is handig om draadjes af te knippen en de gewone schaar gebruik je om bijvoorbeeld je patronen uit te knippen.

Krijt of uitwasbare stift

Het is handig dat je soms dingen op je stof kunt markeren. Dit doe je met speciaal kleermakerskrijt of een speciale uitwasbare stift.

Spelden

Deze gebruik je om… te spelden. Met spelden zorg je ervoor dat je stof niet verschuift tijdens het naaien. In plaats van spelden kun je de stof ook op elkaar rijgen, dit kost wat meer tijd.

Tornmesje

Vriend en vijand onder de naaisters. Een tornmesje gebruik je om je genaaide werk weer uit elkaar te halen.

Meetlint

Met een meetlint kun je onder andere je lichaamsmaten opmeten.

Naalden

Zowel om met de hand te naaien als naalden voor je naaimachine. Wist je dat er voor de naaimachine verschillende naalden bestaan. De meest gebruikte naalden zijn de standaard naald (voor linnen, katoen en canvas), de stretch naald (voor stoffen met stretch) en de jeans naald (voor de wat dikkere en grovere stoffen zoals jeans).

Patroonpapier

Wil je werken met een naaipatroon? Dan kun je deze overnemen op patroonpapier. Een goed alternatief voor patroonpapier zijn puinzakken. Waarom dit handig is laat ik jullie in een andere blog zien.

Een strijkijzer en strijkplank

Wil je dat jouw kleding net zo mooi of zelfs nog mooier dan de kleding in de winkel wordt? Dan is het heel belangrijk om tijdens het naaien de naden open te strijken.

Garen

Anders wordt het lastig naaien 😉

And last but not least… een naaimachine

Begin je net met je hobby? Dan raad ik je aan om eerst een naaimachine van iemand anders te gebruiken. Je kunt zo kijken welke machine het beste bij jou wensen past. Bij het Naaicafé is het mogelijk om een machine te huren.

Welke tools kun jij absoluut niet zonder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *