Start to sew 2: naaiprojecten voor beginners

Je hebt de juiste materialen in huis en wilt nu graag beginnen met je eerste naaiproject. Je droomt al van een luxe colbert of van ingewikkelde patronen. Wij geven je tips waar je het beste mee kunt starten.

Leg de lat niet te hoog

Leg die luxe colbert nog maar even aan de kant. Want als je hier direct mee gaat beginnen is je enthousisme om te gaan naaien snel over. Je kunt het beste beginnen met hele kleine projecten die snel klaar zijn. Denk aan een simpele canvas tas, een kussen, een t-shirt of – heel handig – een speldenkussen.

Met deze projectjes heb je binnen een paar uur resultaat. En zo heb je al snel zin om aan een volgend project te beginnen.

Losse patronen of tijdschriften

Je kunt zowel online als in tijdschriften (Knipmode, Knippie, Burda, Ottobre, La Maison Victor,…) leuke patronen vinden voor zowel beginners als gevorderden. In tijdschriften wordt de moeilijkheidsgraad vaak aangegeven met stippen. Eén stip is makkelijk en vier stippen is moeilijk. Een fijn blad voor beginners is het Belgische La Maison Victor. Dit blad heeft een duidelijke uitleg (zelfs mét illustraties) en heeft ook heel overzichtelijke patroonbladen.

Kies voor simpele stoffen

Een katoenen of linnen stof is het makkelijkst om mee te naaien. Stoffen als kant en zijde kun je best nog even aan de kant laten liggen.

Oefen eerst op een lapje

Wil je liever niet beginnen met een project voor beginners? Oefen dan alle technieken op lapjes stof. Zo heb je straks minder kans dat je je project uit elkaar moet halen omdat je de rits er bijvoorbeeld verkeerd hebt ingezet.

Ga op les

Met YouTube kom je ook een heel eind, maar iemand die écht met jou meekijkt kan het verschil maken. Je hebt op die manier altijd iemand die je gelijk tips kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *